KUUME LAPSELLA

Kuume on merkki elimistön tulehdusreaktiosta, joka useimmiten aiheutuu virusten tai bakteerien aiheuttamista infektioista. Kuumeella ei ole virallisesti hyväksyttyä raja-arvoa, mutta levossa olevalla lapsella yli 38,0 °C:een lämpöä peräsuolesta mitattuna voidaan pitää kuumeena. Korvamittauksissa arvot ovat matalammat ja kuumeen rajana voidaan pitää 37,5 °C ylittäviä arvoja. Vähäinenkin liikkuminen nostaa arvoja herkästi ja niinpä mittaus on syytä pyrkiä tekemään lapsen ollessa levossa. Kuume sinänsä ei juuri koskaan ole vaarallista. Virusperäisissä hengitystieinfektioissa kuume kestää useimmiten 3–6 vrk, mutta kolmasosalla kuume jatkuu tätä pidempään. Joissain virusinfektioissa kuume kestää runsaan viikon. Kolme päivää ei siis ole "normaalin" kuumeen raja eikä myöskään raja siihen, koska lapsi tulisi viedä lääkäriin. Tärkeintä on lapsen yleisvointi. On hyvä muistaa, että muutama kuumevaihe vuodessa hengitystieinfektioiden ja ripulitautien yhteydessä on päiväkoti-ikäisellä normaalia.

Itsehoito

Kuumeisen lapsen hoidossa oleellista on mahdollisimman kevyt vaatetus, ympäristön viilentäminen esimerkiksi avaamalla ikkuna ja tarvittaessa pyyhkimällä ihoa haaleassa vedessä kostutetuilla pyyhkeillä. Viilentämisellä kuume laskee noin puoli astetta. Kuumeista lasta ei tule hikoiluttaa vällyjen alla. Kuume lisää nestetarvetta, ja lapselle on hyvä tarjota kylmää juotavaa. Energiantarvetta on syytä tyydyttää sokeripitoisella juomalla, jos ruoka ei maistu. Kuumeisen lapsen ei tarvitse maata sängyssä, vaan hän saa liikkua ja leikkiä vapaasti. Reilua rasittamista ja urheilua tulee kuitenkin kuumevaiheessa välttää. Kuumeisen lapsen ei tule myöskään kylmettää itseään ulkona, mutta päiväunien nukkuminen parvekkeella tai kauppareissu rattaissa on sallittua, kunhan vaatetus on sopiva.

Kuumelääkkeet ovat turvallisia, ja niitä on syytä käyttää silloin, kun lapsella on yli 38,5 ºC:n kuume. Kuumelääkkeiden käyttö ei hidasta paranemista eikä estä vastustuskyvyn kehittymistä, joten mitään estettä niiden antamiselle ei ole lievemmässäkään kuumeessa, etenkin jos lapsi on ärtyisä ja kivulias. Tulehduskipulääkkeet vähentävät mm. kurkkukipua, lihassärkyä ja yleistä epämiellyttävää oloa, joita erityisesti pienillä lapsilla on vaikea todeta. Lääkkeiden teho on suorassa suhteessa annokseen, joten "varovainen" annostelu ei ole perusteltavissa, vaan lääkkeitä kannattaa annostella suositusten mukaisesti. Suomessa käytetyimpiä kuumelääkkeitä ovat parasetamoli (15 mg painokiloa kohti 1–3 kertaa vrk:ssa), ibuprofeeni (10 mg painokiloa kohti 1–3 kertaa vrk:ssa) ja naprokseeni (vain reseptillä, 5 mg painokiloa kohti 1–2 kertaa vrk:ssa). Tulehduskipulääkkeet alentavat kuumetta noin 1,5 ºC ja vaikutus kestää muutaman tunnin. Naprokseenin vaikutusaika on pitempi ja sitä annostellaan kahdesti päivässä, kun parasetamolia ja ibuprofeenia annetaan normaalisti 3(–4) kertaa vrk:ssa. Korkeakuumeisella lapsella voidaan parasetamolia käyttää yhdessä naprokseenin kanssa lomittain niin, että illalla lapsi saa pitkävaikutteisempaa naprokseenia ja yöllä parasetamolia. Suun kautta annostelu on kaikenikäisillä suositeltavampi vaihtoehto kuin peräpuikot, joista lääke imeytyy hitaasti ja vaikutus jää suun kautta otettavaa lääkettä vaimeammaksi. Asetyylisalisyylihappoa eli aspiriinia ei tule käyttää pienillä lapsilla infektioiden yhteydessä siihen liittyvän maksavaurioriskin vuoksi.

Milloin hoitoon

Jos lapsi on hyväkuntoinen ja hänellä on selvät flunssan oireet, tilannetta voidaan seurata muutama päivä kotona. Olennaista on lapsen yleisvointi. Mikäli lapsi on vanhempien mielestä poikkeuksellisen väsynyt ja sairaan oloinen, hänet tulee toimittaa lääkäriin ensimmäisenä kuumepäivänä. Toisaalta flunssaisen, mutta hyväkuntoisen lapsen viideskään kuumepäivä ei välttämättä edellytä lääkärissäkäyntiä.

Tilanteita, jolloin kuumeinen lapsi on syytä viedä lääkäriin:

  • Alle 3 kuukauden ikäiselle lapselle nousee kuume (yli 38 ºC).
  • Kuumeisella lapsella on korvasärkyä, virtsavaivoja, voimakasta päänsärkyä tai vatsakipuja.
  • Kuumeinen lapsi on sekava tai muuten poikkeuksellisen oloinen.
  • Kuumeiselle lapselle ilmaantuu mustelmia tai parin millimetrin läpimittaisia punaisia pisteitä ihoon.
  • Kuumeinen lapsi alkaa ontua tai jokin nivel turpoaa.
  • Kuumeinen lapsi juo poikkeuksellisen runsaasti ja käy tiheästi virtsaamassa.
  • Kuumeisella lapsella on veriripulia.
  • Kuumeen syy on epäselvä.
  • Kuume kestää yli viikon.
  • Lapsella esiintyy 3–4 viikon välein kuumevaiheita ilman muita oireita.