KUIVAT SILMÄT

Kuivasilmäisyys johtuu usein kyynelnesteen vähyydestä. Joskus kuivasilmäisyys johtuu muusta ärsykkeestä kuten allergiasta, infektiosta, tali-ihottumasta, ruusufinnistä, autoimmuunisairaudesta tai muusta sairaudesta. Monet lääkkeet voivat myös aiheuttaa kuivasilmäisyyttä, esimerkiksi beetasalpaajat ovat tällaisia lääkkeitä. Kuivasilmäisyydestä yleensä kärsii vaihdevuosi-ikäinen tai vanhempi nainen, mutta sitä esiintyy myös miehillä ja nuorilla.

Oireet

Tyypillisimpiä kuivasilmäisyyden oireita ovat roskan ja hiekantunne silmissä ja silmien vuotaminen. Silmät voivat myös kirveltää ja punoittavat herkästi. Ajoittain silmät voivat rähmiä. Kuivasilmäisyyden oireet ovat pahimmillaan aamulla. Oireet pahentuvat tupakansavussa, koneellisessa ilmastoinnissa, tuulessa ja pakkasessa. Näyttöpäätetyöskentely ja television katsominen pahentavat myös oireita, tällöin usein syynä on se, ettei muisteta räpytellä silmiä tarpeeksi usein.

Kuivasilmäisyyden toteaminen

Allergiassa, tali-ihottumassa, ruusufinnissä ja muussa infektiossa aamuisin luomireunoissa saattaa olla rähmää, luomet ovat turvoksissa ja silmät punoittavat. Epäiltäessä allergiaa tehdään allergiatestaus. Tali-ihottuman ja ruusufinnin diagnoosi tehdään taudin kuvan perusteella.

Monesti kuivien silmien syy löytyy lääkityksestä. Silmiä kuivattavia lääkkeitä ovat muun muassa aknelääkitys isotretinoiini, monet antihistamiinit, beetasalpaajat, monet psyykelääkkeet, nesteenpoistolääkkeet, unilääkkeet ja monet silmänpainelääkkeet. Silmän laserleikkauksen jälkeen silmät voivat olla tavallista kuivemmat usean kuukauden ajan.

Itsehoito

Silmiä tulisi räpytellä riittävän usein kirjaa lukiessa, näyttöpäätetyössä ja televisiota katsellessa. Monesti silmien kiinni pitäminen helpottaa oloa. Työskennellessä näyttöpäätteellä tulisi huomioida että näyttöpääte olisi hieman alaviistossa.

Apteekista ilman reseptiä saatavia kostutustippoja ja – geelejä voi kokeilla ilman lääkärin määräystä. Jos tipat helpottavat tilannetta niiden käyttöä voi jatkaa pidempään. Apteekista on saatavilla lukuisia erilaisia kosteuttavia tippoja, josta kokeilemalla löytyy jokaiselle parhaiten sopiva valmiste. Aluksi tippoja voi tiputella 15-30 minuutin välein ja myöhemmin muutaman kerran päivässä oireiden mukaan. Pitkäaikaisessa käytössä suositellaan säilöntäaineettomia tippoja tai tippoja joissa ei ole säilöntäaineena bentsalkoniumkloridia. Joskus lääkärin määräyksestä voidaan käyttää kromoglikaattitippoja myös kuivien silmien hoitoon. Kromoglikaattitipat ovat pääsääntöisesti tarkoitettu allergiseen silmätulehdukseen.

Milloin lääkäriin

Silmälääkäriin olisi hyvä hakeutua siinä vaiheessa, jos kuivasilmäisyys johtuu mahdollisesti jostakin yleissairaudesta, lääkkeestä tai jollei kostutustipat helpota riittävästi silmien oireita. Silmät olisi hyvä käydä tarkistuttamassa parin vuoden välein silmälääkärissä, varsinkin ikääntyneiden henkilöiden.


lähteet:

http://www.terveyskirjasto.fi/terveyskirjasto/tk.koti?p_artikkeli=dlk00669

http://www.terveysportti.fi/dtk/ltk/koti?p_artikkeli=ykt00959&p_haku=kuivasilm%C3%A4isyys